Mi fán terem a grafológiai gyorselemzés?

2010. március 11. csütörtök Kategória: Rendezvény grafológia

Mi a grafológia?

„Hát az, amikor vinni kell írást és a grafológus elmondja, hogy milyen vagyok…”
Sokan innen ismerik magát a fogalmat is. Az utóbbi időben bármely rendezvény, ahol 30-40-50 főnél több látogatóra számítanak és van lehetőség kötetlen programokra, már elképzelhetetlen grafológiai gyorselemzés lehetősége nélkül. Lehet ez vállalati családi nap, vagy tudományos konferencia, állásbörze vagy jubileumi rendezvény, stb.

 

Metodika Gsz1

Merre találjuk a grafológust?

Általában nem a figyelem középpontjában, nem a legforgalmasabb helyen keresendő. Sokkal inkább egy félreeső sarokban, esetleg jól elkülöníthető, csöndes zugban lehet rátalálni. Gyakran függönnyel, ajtóval is szeparálható kis fülkében leljük meg, ahol ki tudja, mi mindenről esik szó kettejük intim közegében…

 

Na, de tényleg, mi is történik egy gyorselemzés alkalmával?

Mindenekelőtt, ne gondoljuk, hogy azért mert gyorselemzés, már néhány szó vagy egy aláírás is elegendő hozzá.
Tudnunk kell, hogy a grafológusok legfontosabb jelmondata: „egy jel, nem jel!”, itt is érvényes. Mit is jelent ez? Azt, hogy egy személyiségjellemzőre több jel utal, egy írásjellemző pedig több dologról ad információt. Vagyis, ha az én írásomban a kerek „a” betű arról mesél, hogy jól érzem magam a munkahelyemen, attól még a barátnőm hasonlóan kerek „a” betűi lehet, hogy éppen erős szabálykövetésről, a barátom írásában olykor föllelhetők meg akár fölfuvalkodottságról, túlzott önértékelésről is árulkodhatnak. Hogy melyiküknél éppen melyik az igazi jelentés, azt a többi jellemző segít megfejteni.
Térjünk vissza a gyorselemzéshez!

 

Ahhoz tehát, hogy rövid idő alatt megfejthető legyen az író személyisége, nem kevesebb, hanem inkább több írásra volna szükség. Így talán minden fontos íráselemből több példányt is találhatnánk.

 

A rendelkezésre álló idő azonban nem elegendő arra, hogy a grafológus lemérje és egyenként megvizsgálja az összes írásjellemzőt (több, mint 150 létezik). Ezért ilyenkor leginkább azokra hagyatkozik, ami a legszembeötlőbb az íráson. Ezek alapján hamar összeáll egy kép, ami az író személy legmarkánsabb személyiségjegyeit tartalmazza.
Egy gyorselemzés során ez lehet a kiindulás, ami alapján a kliens szembesül a ténnyel, az írása valóban sok mindent elárul a szakember számára. Ez után jöhetnek az egyszerűbb személyes kérdések. Amennyiben a válasz néhány írásjellemző alapján kibogozható, akkor bizonyára meg is érkezik. Ha azonban összetettebb elemzést kíván a dolog, akkor a grafológus általában fölajánlja egy mélyebb elemzés lehetőségét, melyre azonban várni kell néhány napot.

 

Fontos azt is tudni, hogy milyen kérdésekre nem fogunk válaszokat kapni egy gyorselemzés során

 

–    Kapcsolati elemzéshez mindig célszerű mindkét fél írását vizsgálni. Ugyanis lehet, hogy én egy hirtelen haragú, kolerikus személy vagyok, akit sokan helyből nem kívánnának társul. Ám, ha egy flegmatikus vagy melankólikus, végtelenül béketűrő párom van, akkor ő valószínűleg gond nélkül kivárja, míg lehiggadok és boldogan élünk együtt, míg meg nem halunk.
–    Munkahelyi alkalmasság megállapításához, jó, ha pontos képünk van az adott munkahelynek a jelentkezővel szemben támasztott követelményeiről. Ennek hiányában nehéz véleményt mondani.
–    Nem fogunk választ kapni a „milyen leszek néhány év múlva” kérdésre sem. Hiszen több különböző időpontban készült írás alapján is csak az eddigi fejlődési irányt lehet föltérképezni, ám jósolni biztosat akkor sem tudunk. Egy írás alapján pedig még inkább lehetetlen.
–    Ha valami lappangó betegséget sejtünk magunkban, azzal lehetőleg ne a grafológust keressük, hanem a megfelelő szakrendelőt. Igaz ugyan, hogy bizonyos szervek megbetegedése változást idézhet elő az írás formáiban is, de ahhoz, hogy ezt a jelenséget diagnózis fölállítására megbízhatóan merjük használni, jelenleg még nem áll rendelkezésünkre elegendő tapasztalat ezen a téren.

Minden grafológiai gyorselemzés magán viseli egy kicsit a grafológus személyiségjellemzőit is. Ez nem azt jelenti, hogy, ha több grafológushoz is elmegyek, akkor több különböző képet fogok látni magamról, de azt jelentheti, hogy a személyiségem más, más szeletéről kapok képet.
Azt is tudnunk kell, hogy folyamatosan változunk. Ne gondoljuk azt, hogy, ha több évvel ezelőtt már jártunk grafológusnál, akkor most is ugyanazt kell hallanunk, mint akkor. Hiszen a körülmények hatására változunk és velünk változik az írásunk is.

 

A 10 – 15 – 20 perces gyorselemzés tehát nem ad lehetőséget egy komplett, minden területre kiterjedő részletes személyiségkép fölállítására.

 

Ám kaphatunk magunkról egy általános képet. Megtudhatjuk, hogy milyen főbb képességeink vannak és, ha konkrét, de nem túl összetett kérdéssel érkezünk, jó estben egy-egy téma kicsit mélyebb boncolgatására is sor kerülhet. Kaphatunk megerősítést egy-egy tulajdonságunkkal kapcsolatban, vagy akár új oldalunkkal is megismerkedhetünk. Előfordulhat, hogy tudatossá válik olyan dolog, amit addig csak sejtettünk, de nem is mertük elhinni magunkról.

Mindenképpen azt tudom tanácsolni, aki még nem próbálta, tegye meg! Jó tudni, hogy kik is vagyunk valójában.

Ön járt már grafológusnál gyorselemzésen? Kérem írja meg tapasztalatait!

 

Szóljon hozzá Ön is!

Feliratkozás

Kövesse a hozzászólásokat RSS-en. Iratkozzon föl erre: Mi fán terem a grafológiai gyorselemzés?

Előző bejegyzés