Munkaerő- és vezetőkiválasztás folyamatában alkalmazott módszerek / tanulmány

Elfogadnak-e a KKV-s cégvezetők segítséget?
 
[Nemzetgazdaság] 2011.01.06 18:35
 
Sármásiné Erdődy Gizella grafológiai szakértő 2010 októberében egy nem reprezentatív online felmérést végzett a munkaerő- és vezetőkiválasztás témában kis- és középvállalkozásoknál. A vállalkozói szektorban most készült először kutatás, felmérés erről. Időszerűségét bizonyítja az, hogy napjainkban különösképpen felértékelődik a vállalatoknál a jól képzett, lojális munkaerő szerepe.
 
A teljes hír itt olvasható>>> https://www.orientpress.hu/77134
 
 
A vizsgálat  végigkövette a kiválasztás folyamatát attól a pillanattól, hogy a cégben fölmerül az új munkatárs iránti igény, egészen a kiválasztott és alkalmazott munkatárs betanításáig, illetve megtartásáig.
 

A Gazdasági Rádió Sikerkalauz – kis- és középvállalati magazinjában is erről a témáról beszélgettünk. Hallgassa meg!

(A 7 perces interjú 2011 január 10-én hangzott el a rádióban)

 
A vizsgálatról részletes tanulmány készült, melynek főbb vázlatpontjai:
 
Bevezetés
Ahhoz hogy egy cég sikeresen tudjon működni, kulcskérdés, hogy minden dolgozója, vezetője rátermett és lehetőleg szakmája legjobbja legyen.
 Hogyan lehet ezt elérni? Nyilván úgy, hogy a munkatársakat a legnagyobb körültekintéssel válogatjuk össze, vezérigazgatótól a portásig.
Ráadásul nem elég egyszer összerakni a jól működő céget, mert sokszor a legváratlanabb pillanatban üresedik meg valamelyik kulcspozíció. Azt ugye mindenki tudja, hogy minden egyes pozíció kulcspozíció? Legalábbis egy hatékonyan összerakott cégben. Mert, amelyik nem az, arra nincs is szükség.
 Munkahely meghirdetése
Komoly körültekintést igényel annak fölkutatása, hogy az olyan szakemberek, amilyenre a cégnek éppen szüksége van, milyen fórumokon és milyen módon megfogalmazott hirdetéssel találhatók meg.
 Kért anyagok
Egyáltalán nem mindegy, hogy a pályázat során milyen dokumentumokat kérünk a jelentkezőktől, hiszen ezek alapján kell majd eldöntenünk, kik azok a személyek, akik nagy valószínűséggel megfelelnek az általunk támasztott elvárásoknak.
 A kiválasztás folyamata
A továbbiakban a különböző pozíciókkal kapcsolatban, felsővezető, középvezető, alsószintű vezető, értékesítő és alkalmazott kiválasztási folyamatának részleteit illetően, ugyanazokat a kérdéseket tettem föl.
 Grafológia alkalmazása a kiválasztásban
A kiválasztás folyamatában alkalmazott módszerek közül, kicsit alaposabban vizsgáltam a grafológiát. Igyekeztem képet kapni a témával kapcsolatos ismeretekről, illetve véleményekről.
 Az új munkaerő képzése
 A kiválasztás folyamata azonban nem ér véget azzal, hogy felvettünk valakit a meghirdetett pozícióra.
 Az új munkatárs ugyanis még hosszabb-rövidebb ideig nem képes a teljes hatékonyságra, hiszen meg kell ismernie a helyi módszereket, szokásokat, esetleg meg kell tanulnia a termelési, szolgáltatási folyamatok működését is.
 Mit is lehet ehhez még hozzátenni?
Ha valóban hatékonyan működő, folyamatosan fejlődő céget szeretne, ahhoz hatékonyan működő, folyamatosan fejlődni képes munkatársakra van szüksége. Ennek kulcsa, a munkaerőfelvétel folyamatának olyan magas szintre emelése, melynek során minden pozícióra a lehető legalkalmasabb embert képes megtalálni.

 

Nem ismerik a grafológia előnyeit a HR-esek

[HR Portál] 2011.01.19

Ahhoz hogy egy cég sikeresen tudjon működni, kulcskérdés, hogy minden dolgozója, vezetője rátermett és lehetőleg szakmája legjobbja legyen. Hogyan lehetséges ennek elérése? Úgy, hogy a vezérigazgatótól a portásig, minden munkatárs kiválasztása a legnagyobb körültekintéssel történik. A hatékony kiválasztás folyamata azonban nem a beérkező pályázatok szűrésével kezdődik, hanem azzal, hogy precízen felmérjük, miért is van szükség az új munkatársra, mi lesz pontosan a feladata és ezen feladatok ellátásához milyen személyiségjegyekre, milyen szakmai tudásra, milyen mélységű tapasztalatokra lesz szüksége. Ezt követően kezdődhet el a megfelelő ember keresése…
 
A teljes hír itt olvasható >>>
https://www.hrportal.hu/hr/nem-ismerik-a-grafologia-elonyeit-a-hr-esek-20110119.html
 

Szívesen megismerné a tanulmány részleteit?

 
Lépjen kapcsolatba velem itt!