Miért fontos a motivációk ismerete?

2011. június 26. vasárnap Kategória: HR grafológia, Kiválasztás, Munkahelyi grafológia

Talán azt gondolhatjuk, hogy a kiválasztás során a legfontosabb szempontok a rátermettség (a szükséges képességek megléte), és a megfelelő szintű szakmai fölkészültség. Azonban a tapasztalat azt mutatja, mindezek kevésnek bizonyulnak, ha a jelentkezőből hiányzik valami nagyon fontos, ami lelkesíti, erőt ad neki a nehézségek leküzdéséhez és előre viszi a cél felé.
Ez a valami, a kellő motiváció.
 
Hiába a fantasztikus szakmai múlt tele csodálatos eredményekkel, ha mostanra az illető kiégett, belefásult, a nehézségek maguk alá gyűrték és már hiányzik belőle a ábralendület, a lelkesedés. Az ilyen ember számára nem könnyű olyan célt találni, amitől újra lázba jön. Enélkül pedig csak töredékét fogja teljesíteni annak, amit egy megfelelően motivált munkatárs nyújthatna.
 
Általában is igaz, akiből hiányzik a belső motiváció, az még a helyzethez illeszkedő külső motiválók esetén is csak akkor fog teljesíteni, ha szemmel tartják.
Akit viszont a belső tűz hajt, az akkor is elvégzi a feladatait (sőt annál többet is), ha a főnök éppen szabadságon van vagy ha, sosem derülne ki, hogy néhány órácskát másfajta foglalatossággal tölt el. Az ilyen ember nem azért dolgozik, mert „kell”, hanem mert alig várja, hogy eljusson a célhoz és ezért mindent hajlandó megtenni.
 
Ahhoz, hogy egy adott pozícióhoz a megfelelő belső motivációval rendelkező személyt meg tudjuk találni, mindenekelőtt azt kell pontosítanunk, hogy milyen motiváció illeszkedik leginkább a betöltendő munkakörhöz. Csak ennek ismeretében tudjuk kiválasztani a leginkább odaillő jelentkezőt.
 

Lássuk, melyek a legfontosabb motiválók!

 
Anyagiak
Úgy tartják, ez a motivációs létra legalsó foka. Az ilyen embert bárki el tudja csábítani, aki kicsivel is több anyagi juttatást ígér neki.
Viszont, ő az, aki úgymond, „pénzért mindenre hajlandó”.
 
Biztonságigény
Mindennél fontosabb számára, hogy a helyzete stabil legyen. Ha úgy érzi, nincs biztonságban, állandó rettegésben él, képtelen a feladatára koncentrálni.
Bármit megad azért, hogy hosszútávra bebiztosíthassa magát.
 
Elismerés iránti igény
Ha teljesítményét folyamatosan, megfelelően értékelik, akkor hosszú távon is kitartó, megbízható munkaerő.
 
Társas kapcsolatok igénye
Egyedül nem tud igazán jól teljesíteni, unalmasnak, szürkének érez, bármennyire érdekes feladatot is. Csak csapatban érzi jól magát, szüntelenül igényli a többiek megerősítését. Lételeme, hogy gondjait megoszthassa velük, illetve felvillanyozza, ha ő segíthet társainak. Képtelen egyedül jó eredményt elérni.
 
Gyakorlati tevékenység vágya
Az elméleti tevékenység nem lelkesíti, szinte nem is tekinti igazi munkának a szellemi teljesítményt. Ha nem kap konkrét gyakorlati feladatokat, akkor fölöslegesnek érzi magát. Folyamatosan szüksége van kézzelfogható eredményeket produkáló gyakorlati tennivalókra, csak így juthat sikerélményhez.
 
Szellemi élményigény
Nagyon szeret új dolgokat tanulni. Akkor érzi jól magát, ha napi szinten találkozhat újdonságokkal. A megszokott rutinfeladatokkal is boldogul, de sikerélményt csak a mindig újabb és újabb ismeretek begyűjtése jelenti a számára.
 
Autonómia
Nehezen alkalmazkodik. Csak a saját elképzeléseit képes megvalósítani.
Ha mégis csapatban való tevékenységre kényszerül, mindenképpen szükséges, hogy saját jól elkülöníthető részfeladatot kapjon. Egyéb esetben bomlasztóan hat az egész csapat együttműködésére. Úgy érzi, visszafogják őt, ugyanakkor ő is visszafogja a többieket.
 
Hatalomvágy
Csak egy a fontos számára, hogy fölérjen a létra legfelső fokára. Nem jól tűri, ha mások írják elő neki, hogy mit tegyen. Ha főnöki pozícióba kerül, általában autokratikus vezetőként működik. A kritikát nem viseli el, nem enged betekintést a kártyáiba, egy személyben hoz döntéseket, utasít és számon kér.
 
Fejlődési igény
Lételeme az állandó fejlődés lehetősége. Ha már nem lát kihívást maga előtt az adott munkahelyen, unatkozni kezd, ezért sürgősen másik helyet keres, ahol új kihívásokkal találkozhat.
 
Önmegvalósítás igénye
Az első helyen mindig a saját céljai szerepelnek. Ha ezeket sikerül összehangolni a cég érdekeivel, akkor nagyszerű, mindenre képes munkatárs lehet. Ellenkező esetben, a cég érdekei háttérbe szorulhatnak, illetve továbbáll az illető, hogy megfelelőbb helyet találjon magának.
 

Könnyen beláthatjuk, hogy amennyiben nem illeszkednek a munkaköri körülmények a személyi motivációkhoz, akkor nem lesz hatékony a munkavégzés.

 
  • Hiába akarunk valakit magunkhoz láncolni átlagon felüli fizetéssel, ha az illető éppen most nyerte meg a lottó ötöst.
  • Hiába állítunk össze csapatot fantasztikus képességekkel bíró szaktekintélyekből, ha ők valójában képtelenek az együttműködésre.
  • Hiába próbálunk elcsábítani a stabilitás ígéretével valakit, aki minden nap új kihívásokról álmodik.
  • A gyakorlati tevékenységre vágyót sem ültethetjük be egy irodába, mert rövid idő után búskomorságba esne.
 
Nagyon fontos tehát, hogy pontosan meghatározzuk, az adott pozícióban hogyan tudjuk motiválni a leendő munkatársat és ehhez keressük meg az éppen erre vágyó jelentkezőt.
 
Ha szeretné tudni, hogy munkatársait milyen módon tudná nagyobb teljesítményre serkenteni, melyiküket milyen technikával lehet hatékonyan motiválni, kérjen segítséget tőlem. A grafológia módszereivel erre is fényt deríthetünk, ha kézzel írott anyagot kér jelenlegi vagy jövendőbeli munkatársaitól.
 
Gondolkodott már azon, hogy Önt mi motiválja leginkább egy munka elvégzésére? Írja meg hozzászólásában!
 

Szóljon hozzá Ön is!

Feliratkozás

Kövesse a hozzászólásokat RSS-en. Iratkozzon föl erre: Miért fontos a motivációk ismerete?

Előző bejegyzés