Megkérdeztem… a business trénert

2011. február 14. hétfő Kategória: HR grafológia, Kiválasztás, Megkérdeztem...

Sorozatomban olyan személyeket igyekszem megtalálni, akik munkájuk során emberekkel dolgoznak, így az eredmény nem csak saját teljesítményük függvénye, hanem azoké is, akikkel kapcsolatba kerülnek.

 Szombati Orsolya

Vendégem: Szombati Orsolya business tréner

 
 
Mivel foglalkozol jelenleg?
Vezetői, kommunikációs, értékesítési, és ügyfélszolgálati képzéseket tartok, emberismereti és önismereti tréningeket vezetek.
 
A sokféle tréning között, vezetők számára is hirdettek programokat. Van arról tudomásod, hogy milyen alapon választják ki a cégek a tréningen résztvevő csoport tagjait?
Ez mindig annak függvénye, hogy milyen vezetői képességeket szeretne a megbízó cég egy adott típusú képzéssel fejleszteni. Az egyik legutóbbi vezetői tréningünk témája például a munkatársak motiválása és a csoporton belüli konfliktusok kezelése volt. Erre elsősorban olyan résztvevőket delegált a megbízónk, akik nagyobb létszámú csapatot irányítanak.
 
Szerinted, mindenki alkalmas vezetőnek? Esetleg tanulással mindenki alkalmassá tud válni erre a feladatra?
Szerintem ez a képesség mindenkiben ott rejlik. A kérdés az, hogy az illető szeretne-e élni ezzel a képességével, vagy sem. Vannak olyan típusú emberek, akik, jobban szeretik, ha megmondják nekik, mit csináljanak, és azt hogyan tegyék, mert ez a legkényelmesebb vagy legbiztonságosabb út a számukra, ettől függetlenül ők is képesek embereket vezetni, ha akarnak. A vezetés – szerintem – mint nagyon sok minden, tanulható. Olyasvalami, amit lehet jól, és lehet kevésbé jól is művelni.
 
Föl tudnál sorolni néhány olyan tulajdonságot, ami nélkül szinte sosem, vagy legalábbis nehezen lehet valaki hatékony vezető?
Azt, hogy sosem, sosem szoktam mondani. 🙂 Első helyen az emberismeretet és az önismeretet említeném. Meggyőződésem, hogy ez az alapja minden sikeres emberi és üzleti kapcsolatnak. Vezetőként jó, ha tisztában vagyunk saját erősségeinkkel és csapdáinkkal, így tudatosan tudunk rájuk építeni, vagy éppen kerülni azokat. Ugyanez a helyzet, ha vezetőként a munkatársainkat szeretnénk kiválasztani, motiválni, irányítani. Ha képesek vagyunk felismerni az ő ösztönös mozgatórugóikat, belső motivációikat, vágyaikat és félelmeiket könnyebb dolgunk lesz, mert tudatosan építhetünk ezekre. Ha ezeket nem ismerjük fel, akkor előfordulhat, hogy az a stratégia, amit kialakítottunk, nem fog működni az illetőnél. Ezért is gondolom, hogy vezetőként az egyik legfontosabb kompetencia a magas érzelmi intelligencia,  amelynek része az önismeret és az emberismeret is.
 
Találkoztál-e a képzések során olyan személlyel a csapatban, aki alapképességeit (személyiségjegyeit, motivációit) tekintve nem volt alkalmas az ott tanítottak befogadására, illetve annak alkalmazására?
Ilyennel a több, mint 10 éves tréneri pályafutásom alatt még egyszer sem találkoztam.
Én azt gondolom, hogy egy jó tréner feladata és felelőssége az, hogy az elméleti anyagot a lehető legjobb tudása szerint, nyitott, támogató légkört és védett környezetet teremtve adja át a csoportnak, és megbizonyosodjon arról, hogy senki sem marad le, senki sem veszti el a fonalat.
Azért egy-egy tréningen természetesen azt szoktam látni (például sales tréningeken), hogy ki az, akinek nem zsigerből megy az értékesítés. De rá még nem mondanám, hogy alkalmatlan. Maximum nagyobb erőfeszítéseket kell tennie a siker érdekében, ha akar.
Gyakran előfordul, hogy arra kérnek a megbízók, hogy erről vagy arról a munkatársról mondjak szakmai vagy emberi véleményt. (Értsd: alkalmas-e, beleillik-e a csapatba). Ezt sosem szoktam megtenni. Egyrészt azért, mert ez nem etikus, másrészt azért, mert lehet, hogy éppen abban a két vagy három napban van rossz passzban az illető, amikor velünk találkozik.
Az persze más kérdés, ha bevonnak a kiválasztási folyamatba. Ez már több esetben is előfordult, leginkább értékesítők és ügyfélszolgálatosok kiválasztása területén. Ilyenkor egyenesen, őszintén megmondom, ha valakiről azt látom, hogy csak nagyon sok plusz energia árán lesz képes hosszú távon, tartósan jó eredményt elérni. De a munkatárs alkalmazására vonatkozó döntést természetesen már nem én hozom meg.
 
Véleményed szerint, egy vezető kiválasztásánál segítené az eredményességet, ha nem csupán a szakmai eredményeket vennék figyelembe?
Mindenképpen. Én magam is a mellé teszem a voksom, hogy egy pályázat során ne csak a puszta tényeket, hanem az úgynevezett „soft” képességeket, azaz emberi vonalat is vegye figyelembe a döntéshozó. Sokszor egy kötetlen beszélgetésből sokkal több kiderül a jelölt jellemére vonatkozóan, mint tíz oldal profi módon megírt önéletrajzból. Hisz ne feledjük! Ma már a pályázókat is „tréningezik” arra, hogyan írjanak profi önéletrajzot és motivációs levelet, vagy hogyan mutassák a legelőnyösebb arcukat a felvételi beszélgetés során. Egy rátermett felvételiztetőt azonban ezzel nem lehet elkápráztatni, hiszen megfelelő kérdésekkel egy pillanat alatt kizökkenthető a jelölt a szerepéből.
A kiválasztási folyamatot nagyon sok eszközzel lehet támogatni. Több helyen alkalmaznak különféle kompetenciateszteket, assessment centert vagy egyéb technikákat.
 
A grafológia egy olyan módszer, ami a kézírás alapján képes felismerni az író személy alapvető személyiségjellemzőit (empátiakészség, önértékelés, önbizalom, döntésképesség, határozottság, magabiztosság,…). Szerinted hasznos lenne, ha ez a módszer is segítené a képzésben résztvevő, illetve az adott pozícióba kerülő személyek kiválasztását?
Ahogy említettem, mélyen hiszek abban, hogy a munkaerő felvétel során különös hangsúlyt kell fektetni a puha tényezők, vagyis az emberi oldal vizsgálatára is. A grafológiai elemzést mindenképpen egy hasznos kiegészítő eszköznek gondolom a kiválasztási folyamat során. Azonban ahogyan mást sem, önmagában a grafológiát sem szabad kizárólagos szelektorként használni. A képet mindenképpen egészében célszerű vizsgálni, azaz az önéletrajzot, a felvételi elbeszélgetést, az érzéseket és benyomásokat, valamint a grafológiai vizsgálat eredményét, és a különböző tesztek eredményét komplex egészként vizsgálva kell a felvételiztetőnek a döntést meghoznia.
 
 
Köszönöm, hogy tapasztalataidat megosztottad olvasóimmal!
 
Ugye Ön is a legrátermettebbeket szeretné a kiválasztás során megtalálni, hiszen ők tudnak később a legnagyobb hatékonysággal működni. Válasszon körültekintően, látogasson el ide >> .
 
Ossza meg velünk saját tapasztalatait!
 

Szóljon hozzá Ön is!

Feliratkozás

Kövesse a hozzászólásokat RSS-en. Iratkozzon föl erre: Megkérdeztem… a business trénert

Előző bejegyzés